Evo zašto je paprika ljuta
Svi ponekad volimo da se dobro „zaljutimo“, mada se često nekad i iznenadimo koliko neka paprika može biti ljuta. Kada nam se to desi, ne možemo a da se ne zapitamo zbog čega je paprika ljuta i šta to utiče na njenu ljutinu.
Zbog čega je paprika ljuta?
Kapsaicin je prirodni alkaloid iz ljute paprike. Ovaj alkaloid je kriv što paprika imakarakterističan ljuti ukus. Različite vrste paprika i feferona sadrže različite količine kapsaicina.
Kapsaicin ili kapsacin je zapravo materija veoma složene građe. Ne otapa se u vodi, ali se lakootapa u alkoholu i uljima. Ukoliko se primeni na kožu, izaziva osećaj žarenja i hiperemiju (pojačanu cirkulaciju u tretiranom području), što pomaže u ublažavanju reumatskih bolova.
Šta utiče na ljutinu paprike?
Paprika može biti veoma ljuta, slaba ili može jednostavno da ne sadrži ljutinu. To zavisi od većeg ili manjeg prisustva kapsaicina u plodu. Sitne paprike su ljuće od krupnih, a zrele imaju više ljutine od zelenih. A one iz južnih i toplijih krajeva definitivno su ljuće od onih iz severnih i hladnijih.
Prilikom jednog istraživanja u Japanu, utvrđeno je da visoke noćne i dnevne temperature takođe mogu da utiču na povećanje sadržaja kapsaicina, zato je ljutina paprike u toplimpodručjima veća. Takođe, ljute papričice iz zimske proizvodnje u zaštićenom prostoru su slađe od letnjih.
Zašto je dobro jesti ljutu papriku?
Da bi se telo oslobodilo boli, mozak počinje da luči endogene opijate koji spadaju u porodicu morfina, takozvane endorfine. Oni su odgovorni za dobro raspoloženje i izazivanje osećanja ugodnosti. Možda su upravo zbog kapsaicina iz čili paprike Meksikanci vrlo često nasmejanog lica i vedri, jer je čili paprika njihovo tradicionalno jelo i nacionalni začin.
Pored toga, kapsaicin podstiče lučenje probavnih sokova i reguliše ravnotežu između osećanja gladi i sitosti. To se svojstvo u dijetama višestruko koristi kod ljudi koji su skloni prejedavanju tokom obroka. Njima se kao predjelo preporučuje salata u kojoj je sadržanazačinska paprika. Nakon takvog predjela u potpunosti može da se suzbije prejedanje ipovećana želja za obilnim glavnim obrokom i desertom. Dobro je znati za taj mali trik, posebno onda kada pregladneli sedamo za pun sto. Zato zapamtite da prvo treba da pojedete papriku, a zatim sve ostalo.
Koje su to najljuće paprike na svetu?
U ljutoj paprici najljući je unutrašnji deo, zvani konac i sam perikarp, odnosno sočni deo ploda. Pa tako u mesu (spoljnom zidu) ploda sorte Halapenjo (meksička džinka) ima svega 0,12mg%, a u unutrašnjem koncu ima 18,37mg% kapsaicina.
U Americi se ljutina izražava u SU jedinicama (Scoville unit). Ovo su neke od najljućih paprikana svetu merene u skovilima:
Slatka paprika - 0 jedinica
- Pepperoncini - 100-500 jedinica
- Halapenjo - 2 500-5 000 jedinica
- Kajenska paprika, tabasko, guntur čili - 30 000-50 000 jedinica
- Crvena savina habanera - 360 000-500 000 jedinica
- Naga viper, infinity čili - 855 000-1 500 000 jedinica
- Trinidad scorpion butch - 1.463.700 na skovilovoj listi bila je dugo rekorder
- Carolina reaper – sa 2.200.000 sadašnji je rekorder u ljutini
LEPA RAZONODA
https://youtu.be/4pSjUPPmz14
https://youtu.be/4pSjUPPmz14
RADI I ZARADI PREKO INTERNET
NEPROPUSTITE OVOJEDAN KLIK 0,50 $ -DESET KLIKA= 5 $ NA DAN-
Нема коментара:
Постави коментар